LINKIT
   ARKISTO

ETUSIVU > UUTISET > Karsinnat klaarattu - HIFK komeasti Kakkoseen!

KARSINNAT KLAARATTU - HIFK KOMEASTI KAKKOSEEN!

Jalkapallon sarjakausi päättyi HIFK:n osalta viime viikonvaihteeseen nousukarsintojen viimeisen kierroksen otteluun. Vierailu Karjaalle oli sinänsä merkityksetön, sillä tähtirinnat olivat varmistaneet nousun Kakkoseen jo viikkoa aiemmin. IFK kuitenkin päätti karsintaurakkansa yhtä tyylikkäästi kuin sen aloittikin ja osoitti näin olevansa lohkon ykkössijan arvoinen. Tämän kunniaksi on vielä lyhyesti palattava karsintaotteluihin ja IFK:n vääjäämättömään kulkuun kohti Kakkosta.

29.09. 2007 HIFK - ÅIFK 3-0 (2-0), Bollis

Nousukarsintojen ainoassa kotiottelussaan HIFK sai vieraakseen toveriseuran Turusta eli ÅIFK:n. "Kanarialinnut" olivat voittaneet Kolmosen Turun lohkon näytöstyyliin ja joukkuetta pidettiin stadilaisten vahvimpana haastajana nousukamppailussa. Mutta kävikin niin, että punapaitainen kotijoukkue tyrmäsi vieraansa heti kättelyssä. Kokenut ÅIFK oli yllättävän hermostunut sortuen jopa alkeellisiin virheisiin puolustustyöskentelyssään. Vartin pelin jälkeen tilanne oli HIFK:lle jo 2-0 ja turkulaisten selkärangan natina kuului Bolliksen ylälehtereille saakka.

ÅIFK:n ongelmat alkoivat jo viidennellä minuutilla kun Dani Kamrasin pystysyötty puhkaisi kanarialintujen linjat vapauttaen Mikko Järvisen läpiajoon ja maalintekoon. Kymmenen minuuttia myöhemmin muuan turkulaispuolustaja tumpeloi pahasti boksin sisällä ja peliväline ajautui Järviselle, joka viimeisteli jo toisen maalinsa. Keltapaitojen päät painuivat ja ottelu pysyi täysin HIFK:n hallinnassa. Vasta hiukan ennen taukoa pääsivät vieraat tosissaan uhkaamaan Ville Rapelin vartioimaa maalia, mutta onnikaan ei ollut turkulaisille Bolliksella myötäinen.

HIFK jatkoi painostustaan toisella puoliajalla ja lopullinen niitti matsille lyötiin vajaan tunnin kohdalla, kun Otto Jahn latasi pallon voimalla ÅIFK:n maalin kattoon. Viimeisen vartin aikana kanarialinnut yrittivät kiivaasti saada kavennuksen aikaan mutta Rapeli teki aikeet tyhjiksi näyttävillä torjunnoillaan. Lopputulos oli 3-0 ja näin HIFK sai karsinnoille suorastaan unelma-alun. Etukäteen vaikeimpana pidetty vastustaja kaatui selvin numeroin vakuuttavan peliesityksen jälkeen.

06.10. 2007 PK K-U - HIFK 2-2 (1-2), Tuusula

Nousukarsinnat jatkuivat seuraavana lauantaina vierasottelulla Tuusulassa. Myös Pallokerho Keski-Uusimaa oli voittanut ensimmäisen matsinsa ja tämä tiesi sitä, että Tuusulan ottelun voittaja olisi jo varma nousija Kakkoseen. Panosta siis riitti - valitettavasti vain olosuhteet eivät olleet läheskään ottelun arvoisella tasolla. Katsomoa vailla oleva Tuusulan tekonurmi sopii varmasti oikein hyvin talviharjoitteluun, mutta vähänkään tärkeiden otteluiden näyttämöksi kyseistä muovikenttää ei missään nimessä pitäisi kelpuuttaa.

Ensimmäisellä puoliajalla peli oli melko tasaista IFK:n totutellessa outoon alustaan ja valkoisiin pelipaitoihinsa. Kentän koillisrinteeseen majoittuneet Stadin Kingit pääsivät riemuitsemaan reilun vartin pelin jälkeen, kun Harri Poskiparta vei IFK:n johtoon Riku Pyhälän esityöstä. Punanuttuinen kotijoukkue ei kuitenkaan lannistunut ja tasoitus tuli, kun Tommi Peltosen lobbi yllätti IFK-veskari Ville Rapelin. Stadilaiset pääsivät kuitenkin tauolle johdossa Poskiparran onnistuttua maalinteossa toistamiseen aivan puoliajan loppuhetkillä.

Toisella puoliajalla IFK hallitsi peliä selvästi ja vierasjoukkueella oli useita mahdollisuuksia mennä menojaan, mutta PK kamppaili urheasti ja selviytyi pinteestä kerta toisensa jälkeen. Dani Kamrasin pelätty laukaus osui tällä kertaa poikkipuuhun ja tuloksettomiksi jäivät myös mm. Lasse Litmasen ja Mikko Järvisen hyvät yritykset. PK:n paikat olivat harvassa, mutta tehokkuus sitäkin parempi. Ottelun 77. minuutilla isäntien Antti Autio pääsi boksin rajalla vetopaikkaan ja tykitti pallon IFK-maalin ylänurkkaan. Tasoitusmaali jäi myös ottelun viimeiseksi täysosumaksi.

Loppuvihellyksen jälkeen alkoi hermostunut odotus, sillä tasapeli ei vielä riittänyt takaamaan kummankaan joukkueen nousua. Turussa oli puoli tuntia Tuusulan peliä myöhemmin alkanut ottelu ÅIFK - BK-46 ja tasapeli siinä olisi merkinnyt ratkaisujen siirtymistä viimeiselle ottelukierrokselle. Taukotulos Turussa oli vielä piinaavasti 0-0, mutta lopulta puhelinraportit antoivat helpottavaa tietoa. ÅIFK jyräsi odotettuun voittoon ja tämä merkitsi sitä, että nousupaikan lunastivat itselleen sekä IFK että PK Keski-Uusimaa. Kingien villi juhlinta Tuusulan urheilupuistossa saattoi alkaa!

13.10. 2007 BK-46 - HIFK 1-4 (0-1), Karjaa

Syksy on ollut melko sateinen, mutta IFK sai viedä karsintaurakkansa läpi aurinkoisissa merkeissä. Niin myös päätösottelunsa Karjaalla jossa lämpötilan puolesta tosin jo saatiin esimakua tulevasta bandy-kaudesta. Kingit olivat jälleen dösällä liikenteessä ja tällä kertaa olivat myös katsomo-olosuhteet kohdallaan. Ja kun vielä Karjaan keskusnurmi oli vuodenaikaan nähden hyvässä kunnossa, saatiin jalkapallon sarjakaudelle mitä miellyttävin päätös.

BK-46:lla oli ennen ottelua vielä teoreettinen mahdollisuus nousuun mutta se ei raitapaitoja enää sen kummempaan taisteluun inspiroinut. Vapautuneesti pelannut IFK piti huoletta palloa ja sommitteli hyökkäyksiä isäntien tyytyessä lähinnä kyttäämään vastaiskuja. Karjaalaisten pelintekijä Cassiano ei pystynyt ihmetekoihin punapaitojen puristuksessa. BK-46 onnistui kuitenkin pitämään tilanteen tasoissa reilut 40 minuuttia, kunnes pitkästä aikaa irti päästetty Krister Ax pukkasi lähietäisyydeltä stadilaiset taukojohtoon.

Ax osoitti vaarallisuutensa jälleen toisen puoliajan alussa tykittämällä pallon lähietäisyydeltä BK-maalin kattoon. Karjaalaiset saivat hiukan lohtua Johan Westerlundin kavennuksesta, mutta sen lähemmäksi raitapaidat eivät enää päässeet. Lopullinen ratkaisu nähtiin reilun 80 minuutin kohdalla kun BK-46:n puolustaja Martin Pråhl puski pallon komeasti maaliin - mutta valitettavasti omaan! Vaihdosta kentälle tullut Timo Lumivaara pääsi vielä loppuminuuteilla aivan vapaaksi viimeistellen varmasti loppunumeroiksi 1-4, ja Kingien riemu katsomossa oli ylimmillään! Pian soi tuomarin pilli päättäen paitsi ottelun, myös IFK:n viiden kauden mittaisen korpivaelluksen piirin sarjoissa.

Yhteenveto

IFK sai karsintoihin parhaan mahdollisen alun tyrmäämällä turkulaiset kollegansa käytännössä jo ottelun avausvartin aikana. Avaimet voittoon olivat myös Tuusulassa, mutta tasapelikin riitti lopulta varmistamaan Tapio Tammisen luotsaaman miehistön nousun. Karsintalohkon voitto puolestaan varmistui Karjaalla rennon esityksen jälkeen. Kokenut ÅIFK toipui Bolliksen nöyryytyksestä lopulta lohkokakkoseksi ja kolmannen nousupaikan kuittasi itselleen PK Keski-Uusimaa. Kauden yllätysjoukkue BK-46 ei pystynyt yllätyksiin enää nousukarsinnoissa, ja karjaalaiset jatkavat näin Kolmosessa myös ensi kaudella.

IFK:lla on edessään vielä Suomen Cupin Pikkufinaali ensi sunnuntaina Finnair Stadiumilla. Siitä huolimatta muutama sana ensi kaudesta on paikallaan jo nyt. Kakkosen lohkojaot valmistunevat lähiviikkojen aikana, kunhan sarjaan osallistuvat joukkueet ovat selvillä. Tähtirinnoilla on ainakin tiedossa huomattavasti viime vuosia enemmän matkustamista, sillä Kakkosessa pelaa ensi kaudella vain viisi helsinkiläisjoukkuetta: nousija IFK, Ykkösestä pudonnut Klubi 04 sekä sarjapaikkansa uusineet LPS, Gnistan ja Kontu.

Kakkosessa on kuitenkin kolme lohkoa ja jokaisessa pelaa 14 joukkuetta. Mikäli maantieteellinen lohkojako säilyy ennallaan sijoitetaan helsinkiläiset myös kaudella 2008 lohkoon A ja seuraksi on tyrkyllä joukkueita lähinnä Itä-Suomen suunnalta: KTP (Kotka), Rakuunat (Lappeenranta), MP (Mikkeli), FC Kuusankoski, WJK (Warkaus)… Jäämme kuitenkin odottamaan Palloliiton viisaita päätöksiä. Jalkapallon juhlakausi on joka tapauksessa sujunut loistavasti ja hartaasti tavoiteltu nousu nyt saavutettu.