BANDY-REISSULTA TÄYDET TULIAISET

Stadin Kingien viimeisin jääpallomatka suuntautui Jyväskylään ja Poriin, jotka liigan ainoina paikkakuntina olivat Kingeiltä vielä bongaamatta. Mutta nyt on siis tämäkin puute korjattu ja vieläpä varsin mukavissa merkeissä. Reissu oli kaikin puolin onnistunut ja mikä parasta, myös itse pelit sujuivat IFK:lta tuloksekkaasti. Täysi pistepotti vahvistaa mukavasti
stadilaisten asemaa sarjan kärkiryhmässä.

Lauantai 13.1. 2007: Helsinki-Jyväskylä-Tampere / JPS - HIFK 1-2

Lauantai-aamu valkeni talvisen räntäsateen merkeissä. Kisahallin kautta fanibussi koukkasi satamaan, josta keula käännettiin pohjoiseen noin puoli yhdentoista aikaan. Kourallinen etukäteen ilmoittautuneita (ja maksaneita) joutui valitettavasti jättämään matkan väliin, joten ryhmän vahvuus oli lopulta noin kolmekymmentä ihmistä sekä yksi koira. Nousuhumalan ja
italiankielisten kirosanojen säestämä puheensorina täytti pian linja-auton, ja sään parantuessa matka taittui ripeään tahtiin.

Jyväskylään saavuttiin hyvissä ajoin ennen ottelun alkua. Olosuhteet olivatjo hyvät, ja Viitaniemen kentän laidalla oli runsaasti katsomotilaa. Itse peliareena sen sijaan vaikutti todella pieneltä. Ja ahdasta kentällä näyttikin olevan, sillä peli oli puolustusvoittoista ja maalitilanteet ottelussa jäivät vähiin. Lasse Laakkonen vei valkoisissa pelanneen IFK:n
johtoon noin puolen tunnin pelin jälkeen, mutta riemu jäi lyhytaikaiseksi. Isäntäjoukkue JPS:n Tommy Lausanto tasoitti pelin hyvissä ajoin ennen taukovihellystä.

Ennen toisen jakson alkua Kingit panivat tapojensa mukaan pystyyn kunnon pyro-shown. Jälki oli komeaa, mutta rannikkoilmastoon tottuneet Kingit eivät olleet ottaneet huomioon yhtä asiaa. Sisämaan tyynessä säässä paksu savu jäi pitkäksi aikaa leijumaan kentän ylle, ja toisen jakson alku viivästyi tämän takia minuuttitolkulla. Tilanne koitui kuitenkin IFK:n eduksi: kaikenlaiseen katsomomeininkiin vuosien aikana tottunut joukkue ei hämmentynyt, vaan iski heti ja terävästi pelin lähdettyä vihdoin käyntiin. Lauri Söderström toimitti pallon maaliin Miikka Tujulan vastatessa esityöstä, kuten ensimmäisessäkin maalissa.

Peliaikaa oli jäljellä vielä melkein täydet 45 minuuttia, mutta "Laten" maali jäi kuin jäikin ottelun viimeiseksi. JPS taisteli kynsin hampain, eikä IFK edes kahden miehen ylivoimalla saanut mitään aikaiseksi. Isäntien loppurynnistyksen aikana Aimo Vainio oli jälleen aivan mainio, ja stadilaisten niukka johto säilyi loppuun saakka. Voiton kunniaksi kentän
laidalla nähtiin hulppea kaljamaha-tifo, johon lähti mukaan kymmenisen Kingiä. Tämän jälkeen oli aika pakata rekvisiitta ja suunnata bussi kohti Tamperetta. Yöpyminen tapahtui Omena-hotellissa, ja myös Tampereen yöelämä kävi reissulaisille tutuksi.

Sunnuntai 14.1. 2007: Tampere-Pori-Helsinki / Narukerä - HIFK 1-3

Olosuhteisiin nähden pirteä ja reipas sakki saatiin ulos hotellista aikataulun puitteissa, ja noin klo 11 jatkui bussimatka kohti Poria. Lumisade oli sakeaa koko matkan ajan, mutta Narukerän kotiareenalle ehdittiin silti ajoissa. Porissa on yksi maan harvoista katetuista
jääpallokatsomoista, ja se oli tällä kertaa todellakin arvossaan! Katsojat olivat suojassa, mutta pelaajille olosuhteet olivat hyvin vaikeat. Kentällä kaatuiltiin aivan omia aikojaan eikä pelaamisesta tullut juuri mitään. Luulisi että ottelu olisi ollut parempi pelata esim. kolmessa 30 minuutin jaksossa, mutta päätuomari Juha Vuorenmaa oli eri mieltä.

Maalinteossa joukkueet kaikesta huolimatta onnistuivat. Janne Väkiparta vei Narukerän kulmalyöntitilanteesta johtoon reilun puolen tunnin jälkeen. IFK, jolta oli jo hylätty yksi maali, tuli kuitenkin tasoihin Mika Mutikaisen vaparista lyömällä mahtavalla vedolla. Tauolle mentiin siten tilanteessa 1-1, ja suururakka nimeltä jään puhdistaminen saattoi alkaa. Lunta oli ensimmäisen jakson aikana satanut kentälle senttikaupalla, ja peli oli todellakin sen mukaista "lumisotaa".

Kaikeksi onneksi lumisade vähitellen lakkasi toisen jakson aikana, ja Kingit pääsivät nauttimaan viikonlopun pelillisistä kohokohdista. Niistä huikeimman järjesti Mika Mutikainen: "Muti" sai vapauttavan syötön Juha Laitiselta, jätti päällystakkinsa kuin seisomaan, viimeisteli pomminvarmasti ja kruunasi suorituksensa mahtavalla tuuletuksella lumikasassa, johon hyppäsi koko muukin joukkue! Vajaan tunnin pelin jälkeen syntynyt täysosuma osoittautui myös ottelun voittomaaliksi.

Narukerä piti tämän jälkeen palloa enemmän, mutta porilaisten takaa-ajo ei tuottanut tulosta. Ei, vaikka melkein jokaisessa kiistatilanteessa vihellettiin vapaalyönti isännille. Päätuomari Vuorenmaan toinen erikoisuus oli, ettei ottelussa jaettu ainuttakaan rangaistusta. Tilanne 1-2 säilyi pitkään, mutta viimeisellä kymmenminuuttisella tapahtui jälleen. Ensin Miikka Tujula harhautteli itsensä komeasti läpi, mutta viimeistely epäonnistui. Pian tämän jälkeen ottelun sankari Mutikainen vapautti syötöllään Lauri Söderströmin, eikä "Late" erehtynyt. Tätä maalia tultiin jo juhlimaan kurkku suorana mölyävän Kingi-katsomon luokse.

Pian olikin loppuvihellyksen, voitonlaulujen ja loppusoihdutusten aika. Täyden pistepotin kera oli mukava palata Helsinkiin. Kotimatka sujui rattoisasti; keskustelun taso oli juuri niin hyvä kuin voi kuvitella, ja sunnuntain hitiksi kohonnut Mertaranta-biisi kuului bussin takaosasta useaan otteeseen. Päätepysäkki eli ravintola Lucky Fellow saavutettiin illalla noin puoli kahdeksan aikaan. Rahansa kuluttanut ja äänensä käheäksi húutanut, väsynyt mutta onnellinen porukka hajautui hiljalleen, kukin taholleen.

Viikonlopun antia

Lauantainen voitto JPS:stä oli varsin nihkeä, mutta oli hyvä saada vastaansa kovasti kampoihin pistävä joukkue. IFK sai varmasti parempaa sparrausta kuin edellisellä viikolla, jolloin helpon Vastus-voiton jälkeen joukkue oli aivan unessa alkuhetket OLS.ää vastaan, ja oikeastaan hävisi matsin jo siihen. Narukerän lyöminen vieraskentällä oli tärkeää sekä sarjatilanteen kannalta että henkisesti; kevään 2004 pudotuspelien jälkeen alkanut tappioputki porilaisia vastaan katkesi vihdoin, kahdeksannella yrityksellä!

IFK pelasi viikonlopun aikana varsin tarkkaa vieraspeliä. Puolustus hoiti leiviskänsä hyvin, ja Aimo Vainio oli maalissa itse varmuus. Lauri Söderström onnistui maalinteossa viikonlopun molemmissa matseissa, ja sunnuntain tähtipelaaja oli luonnollisesti saldon 2+1 kerännyt Mika Mutikainen. Aivan kaikki ei sentään mennyt putkeen: IFK:n kulmalyönnit ovat edelleen täysin vaarattomia. Ensi lauantaina IFK:n viimeisin kulmurimaali täyttää kuukauden, ja vastassa on sama joukkue (Akilles) jota vastaan edellinen kl-maali syntyi. Olisikohan aika niinsanotusti sulkea ympyrä?

Katsojan kannalta sekä Jyväskylä että Pori olivat mukavia bandy-kokemuksia. Yleisöä oli molemmilla paikkakunnilla useita satoja, ja paikalliset jääpalloihmiset vaikuttivat olevan reilua ja mukavaa porukkaa. Juniorikaartia taas Kingien katsomotoiminta tuntui kiinnostavan kovasti, ja mikäpä sen parempaa jos ottavat virikkeitä ja alkavat itsekin pitää
jääpallokatsomoissa meteliä. Myös silloin, kun vastassa ei ole IFK ja Stadin Kingit.

Maakunnallisia erojakin nähtiin, ainakin tiedotusvälineiden toiminnassa jälkeenpäin. Siinä missä Satakunnan Kansa raportoi täysin asiallisesti, oli Keskisuomalaiselta faktat täysin hukassa. IFK-fanien "rumpuryhmä" ja katsomossa laulettu "tasapeli" ovat väitteinä niin absurdeja, ettei niitä voi edes kommentoida. Kun tosiasioita vääristellään Keski-Suomen
ykköslehdessä tuolla tavalla ei ole mikään ihme, että pesäpallo ja keskustapuolue ovat kyseisessä maakunnassa edelleen kovaa valuuttaa!

Stadin Kingit järjestivät mahtavan brenon molempiin viikonlopun matseihin. Soihtuja ja äänijänteitä ei säästelty, sekä lauantaina että sunnuntaina paahdettiin alusta loppuun nasta laudassa. Porissa meteli nousi katsomon akustiikan ja IFK:n hyvien esitysten siivittämänä vielä astetta Jyväskylää paremmaksi. Kokonaisuutena bandy-reissu oli erittäin onnistunut, mistä kiitokset kaikille mukana olleille. Ja vielä erityiset kiitokset ansaitsevat Jaska, joka homman organisoi, sekä Pate, joka kuljetti porukan täsmällisesti ja turvallisesti läpi 800 kilometrin matkan. Hieno reissu, kaikin puolin!